FAQ
1 Natuurvlees
1.1 Bevat jullie vlees dioxine?

Wij laten ons vlees testen bij TLR en onze waardes zitten ver onder de grenswaarde. Wij laten al ons vlees 1 maal per jaar testen. Onderstaand de testresultaten van eind vorig jaar.

Analyse rapport gemengd vlees van de Woeste grond (rapport 1095408) Grenswaarde pg/g fat Testresultaat pg/g fat
Dioxin  WHO (PCDD/PCDF) grens waarde conform 1881/2006 2,5 0,47
Dioxin and dioxin-like PCBs  WHO-PCDD/F-PCB grens waarde conform 1881/2006 1250 1,11
WHO (PCB) grens waarde in de 1881/2006 40 0,64
1.2 Antibioticavrij vlees

De laatste tijd krijgen we regelmatig de vraag: "In Nederland mag er toch geen antibiotica in vlees zitten? Waarom communiceren jullie dan dat ons vlees antibiotica-vrij is?" Daarom willen we in deze nieuwsbrief uitleg geven.

 

WACHTTIJDEN EN REGELGEVING 

In Nederland is wettelijk geregeld dat er geen antibioticaresiduen boven een bepaalde limiet in vlees mogen zitten. Door wachttijden, de tijd waarin dieren niet geslacht mogen worden na een antibioticabehandeling, is de kans klein dat er nog antibiotica in het vlees zit. Echter, zoals blijkt uit steekproeven van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), voldoen niet alle monsters altijd aan de eisen. In 2022 bleken 19 van de 7432 monsters niet aan de gestelde eisen te voldoen. Deze niet-conforme monsters bevatten meer antibiotica dan toegestaan. Hoewel de overige monsters wel aan de eisen voldeden, kan er natuurlijk wel residuen in zitten. 

Dit is echt ontzetten weinig, maar kan voor mensen met antibiotica-allergie – zoals onze Woeste slager – wel merkbaar zijn. Daarom hanteren wij het principe: als je geen antibiotica gebruikt, weet je zeker dat er geen residuen in het vlees zitten. Bovendien grazen onze runderen in natuurgebieden, waar geen antibiotica resten aanwezig zijn, waardoor ze dit ook niet via die weg binnenkrijgen.

 

ANTIBIOTICARESISTENTIE

Een andere, zeer belangrijke reden voor ons om geen antibiotica te gebruiken, is het steeds groter wordende probleem van antibioticaresistentie. Antibiotica zijn krachtige geneesmiddelen die bacteriële infecties bestrijden. Onjuist en veelvuldig gebruik van antibiotica, ook in de veehouderij, vergroot echter de kans op resistentie. Dit betekent dat bacteriën zich zodanig aanpassen dat antibiotica niet langer effectief zijn. Hierdoor kunnen infecties, die vroeger goed te behandelen waren, dodelijk worden. Wereldwijd sterven jaarlijks naar schatting meer dan een miljoen mensen omdat infectieziekten niet meer goed te behandelen zijn. Experts waarschuwen al jaren voor deze tikkende tijdbom.

 

ONZE MISSIE

Wij willen boeren stimuleren om geen antibiotica te gebruiken en alternatieven te zoeken waar mogelijk. Zo hopen wij bij te dragen aan het terugdringen van het gebruik van antibiotica en de opmars van antibioticaresistentie.

Met ons antibiotica-vrije vlees dragen wij bij aan een duurzame toekomst. Samen kunnen we werken aan een gezondere wereld zonder antibioticaresistentie.

 

Voor meer informatie over de steekproeven van de NVWA, klik hier.

Lees hier de EU-richtlijnen over toegestane hoeveelheden antibiotica in vlees.

Meer informatie over de vondst van medicijnresten in rundvlees door de NVWA.

 

1.3 SLACHTEN JULLIE ZELF?

Nee, het doodmaken van het dier gebeurt bij een slachthuis die zich zo dicht mogelijk bij het levende dier bevind. De slachterijen waar wij mee samenwerken zijn Hoff in Hardenberg, Kroonvlees in Groningen, Ter Weele in Oene en Tomassen in Someren. Het zijn kleine slachthuizen die vaak maar een of twee keer slachten in de week.

Kroonvlees, Ter Weele en Tomassen zijn biologisch gecertificeerd.

1.4 IS JULLIE VLEES HALAL GECERTIVISEERD?

Voor 90% wel, alleen de slacht vindt niet plaats volgens de Islamitische wetten. Vaak wordt er alleen naar de slacht gekeken als wij het hebben over Halal vlees. Maar hoe zit het dan met het leven voor de dood?

Wij garanderen dat het dier een goed leven heeft gehad en in rust en ruimte heeft mogen opgroeien. Het dier heeft goede en zuivere voeding gehad van Nederlandse bodem en vaak uit het gebied waar het dier leeft.

De dieren worden verdoofd en vervolgens wordt de halsslagader doorgesneden. Doordat het dier verdoofd is blijft het hart kloppen totdat al het bloed uit het dier is gelopen.

1.5 WAAROM HEBBEN JULLIE EEN EIGEN SLAGERIJ?

Hierdoor is onze keten dicht en kunnen we 100% meukvrij garanderen. Wij vinden het belangrijk dat we weten dat er ook totaal geen meuk in ons vlees zit. Daarom maakt Léon alle bewerkte producten zelf en kruid dit alleen met biologische kruiden en Keltisch zeezout. Hierdoor is onze keten dicht en kunnen we 100% meukvrij garanderen.

1.6 WAAR BEZORGEN JULLIE?

Het bestellen van vlees online is als je voor het eerst besteld misschien een beetje vreemd, maar wij zorgen al jaren met veel succes door heel Nederland en België. Het grasgevoerde natuurvlees wordt door onze natuurslager Léon na het verwerken direct vacuümverpakt en ingevroren. Het vlees wordt diepgevroren op minimaal -20 graden Celsius – door een medewerker van Leen Menken - bij je thuisbezorgd.

1.7 MOET IK DE HELE DAG OP MIJN BESTELLING WACHTEN?

Je ontvangt na het bestellen per email een Track & Trace code, met daarin de geplande bezorgtijd. Hierdoor hoef je niet de hele dag uit het raam te turen en op jouw bestelling te wachten.

1.8 WELKE DAGEN BEZORGEN JULLIE?

Bestel je voor 12:00 uur, dan kan het pakket de volgende dag geleverd worden. De bezorgdagen voor Nederland zijn maandag tot en met zaterdag.  Voor België is dit woensdag en zaterdag.

1.9 VERLIEST HET VLEES GEEN KWALITEIT DOOR HET INVRIEZEN?

Door het professioneel invriezen blijft kwaliteit van ons vlees behouden. Wanneer je thuis iets invriest, duurt het redelijk lang voordat het product door en door bevroren is en dat gaat ten koste van de kwaliteit.

1.10 HOE KAN IK HET VLEES HET BESTE ONTDOOIEN?

Je kan ons vlees het beste ontdooien door het een dag van tevoren uit de vriezer te halen en in de koelkast te leggen. Ben je vergeten te ontdooien? Doe dit dan niet in de magnetron! De buitenkant gaart terwijl de binnenkant nog bevroren is. Hierdoor wordt het vlees erg taai. Leg de bevroren producten in de verpakking in een bak met koud water. Af en toe het koude water verversen en binnen een half uurtje is het vlees vaak al ontdooid, met behoud van kwaliteit.

1.11 HOE WORDEN DE DIEREN GESLACHT?

De dieren worden na een kwaliteitsvol leven in kleine koppels, door de natuurboeren zelf naar de aangesloten en gecertificeerde slachterij gebracht. Dit gebeurt in alle rust en met heel veel respect. Bij Hoff in Harderberg wordt alleen op maandag geslacht. Wij brengen de dieren zelf weg en onze natuurboeren blijven erbij totdat de dieren aan de haak hangen. De Polderhoen, onze Biologische kip, wordt bij Esbro geslacht en dit is de meest moderne pluimveeslachterij van Nederland.

1.12 WAT IS MEUKVRIJ?

De dieren worden niet afgemest, staan niet op stal, krijgen geen krachtvoer (zoals maïs, soja of graan) en het vlees bevat geen E-nummers, suikers, medicijnen of antibiotica. Voor het kruiden van het vlees gebruiken wij uitsluitend biologische kruiden, glutenvrije producten en Keltisch zeezout. Hierdoor is ons vlees meukvrij, dus vrij van troep zoals: e-nummers, suiker, gluten, water en andere troep.

1.13 WAT IS GRASGEVOERD/NATUURGEVOERD?

Grasgevoerd natuurvlees is vlees van dieren die in natuurgebieden grazen. Ze eten uitsluitend wat in de natuurgebieden te krijgen is. Bij een hele strenge winter kunnen de dieren met hooi uit het natuurgebied bijgevoerd. De Maine Anjou gaan naar de potstal waar ze ook uitsluitend hooi uit de natuurgebieden krijgen. Ze groeien dus natuurlijk op en eten 100% gras. Ze krijgen geen krachtvoer vol toevoegingen en geen maïs. Dat maakt het vlees super smaakvol, duurzaam en meukvrij.

1.14 IS HET VLEES TRACEERBAAR?

Jazeker! Ons natuurvlees is afkomstig van de Schotse Hooglander, Maine Anjou, Hereford, biologische varkens en Schoonebeker Schaap. Deze oerrassen leven in natuurgebieden in Drenthe, Friesland, Groningen en Overijssel. Onze keten is duurzaam en klein en het vlees heeft een duidelijke herkomstgarantie.

1.15 KRIJGEN DE DIEREN ANTIBIOTICA?

Nee. Al ons vlees is 100% antibioticavrij! Als een dier ziek is wordt het met veel aandacht op een natuurlijke manier behandeld. Soms is er toch antibiotica nodig, maar dan kopen wij deze dieren van de boer niet.

1.16 IS JULLIE SLAGERIJ BIOLOGISCH?

Ja, onze slagerij is biologisch gecertificeerd door SKAL. Alle kip en varkensvleesproducten zijn biologisch. Wij verwerken in onze slagerij ook vlees van biologische veeboeren, zodat zij het vlees van hun eigen dieren op hun eigen boerderij kunnen verkopen.

 

1.17 GEBRUIKEN JULLIE GLUTEN IN DE SLAGERIJ

In onze vleesproducten voegen we geen gluten toe. Maar producten waar meel voor gebruikt wordt wel (zoals kroketten en saucijzenbroodjes bevatten wel gluten. We maken na het vervaardigen van producten met gluten grondig schoon. 

Blijf in contact!

Voer jouw e-mailadres in en blijf op de hoogte van onze nieuwsbrief